Historia pasterstwa
Trwające w Gorcach setki lat pasterstwo wywarło ogromny wpływ nie tylko na przyrodę. Przyczyniło się także do powstania swoistej kultury, na którą składa się osobliwy język, ubiór, obrzędy i zwyczaje, a także niepisane prawo regulujące organizację wypasu. W ostatnich kilkudziesięciu latach wypas stawał się coraz mniej opłacalny. Pod koniec ubiegłego wieku gospodarka szałaśnicza na terenie Parku całkowicie zanikła. Szałasy i inne śladów gospodarki pasterskiej spotkamy na wielu gorczańskich szlakach.
Warto odwiedzić:
gorczańskie polany m.in. Podskały, Gorc Troszacki, Stawieniec,
Hala Długa – miejsce kulturowego wypasu owiec,
Jaworzyna Kamienicka – polana, na której przez ponad pół wieku wypasał owce, jeden z najsławniejszych gorczańskich baców, Tomasz Chlipała zwany Bulandą,
Szlak Kultury Wołoskiej – rejon Ochotnicy Dolnej
Opuszczone szałasy i inne ślady.
gorczańskie polany m.in. Podskały, Gorc Troszacki, Stawieniec,
Hala Długa – miejsce kulturowego wypasu owiec,
Jaworzyna Kamienicka – polana, na której przez ponad pół wieku wypasał owce, jeden z najsławniejszych gorczańskich baców, Tomasz Chlipała zwany Bulandą,
Szlak Kultury Wołoskiej – rejon Ochotnicy Dolnej
Opuszczone szałasy i inne ślady.